Sposób na ... galaretkę.

11:08 Unknown 0 Comments

Jak zrobić kolorową galaretkę wie chyba każdy - zaczynamy od wlania pierwszej warstwy na dno szklanki czy pucharka, odstawiamy do lodówki do stężenia, potem robimy i wlewamy kolejną warstwę, znów do lodówki, potem trzecią i tak dalej. Na pewno nie jest to szybki sposób, chociaż efekt końcowy jest wart takiego oczekiwania.
Ale ja wymyśliłam dwa sposoby na galaretkę, których przygotowanie zajmie nieco mniej czasu, a wyglądają równie efektownie.

Zaczynamy od przygotowania galaretek, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zdecydowałam się na trzy smaki - truskawkową, cytrynową i pomarańczową.



Sposób pierwszy:
Ostudzone galaretki wkładamy do lodówki, aż do ich stężenia. Pierwszą galaretkę wyciągamy z naczynia (oczywiście przy wyjmowaniu nam się rozwali, ale to niczego nie zmienia) i kroimy w kostki, po czym przekładamy do kilku szklanek jako pierwsza warstwa:


Takim samym sposobem przygotowujemy drugą warstwę:


I trzecią:



Na tak przygotowane galaretki nakładamy bitą śmietanę:


I dekorujemy np. potartą czekoladą, posypką, kakao, lub świeżymi owocami:



Sposób drugi:
Ostudzone galaretki przed włożeniem do lodówki wlewamy do foremek na babeczki:


Po ich stężeniu dekorujemy bitą śmietaną:


I dekorujemy:


0 komentarze: