Sernik z brzoskwiniami
Jeśli poszukujecie przepisu na "szybki, łatwy w przygotowaniu, ale dobry sernik" - jesteście w odpowiednim miejscu, bo właśnie taki sernik chciałabym dzisiaj przedstawić. Pyszna serowa masa na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń pod kruszonką... Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że smakuje naprawdę niesamowicie?
Składniki, których będziemy potrzebować:
Na kruche ciasto:
·
3 szklanki (ok.500g) mąki
·
3 łyżeczki (ok.10g) proszku do pieczenia
·
3 łyżki (ok.40g) cukru
·
Kostka margaryny
·
5 żółtek
·
Szczypta soli
Na masę serową:
·
700g sera (dwu/trzykrotnie mielonego)
·
1/2 szklanki (ok.110g) cukru
·
½ kostki margaryny
·
Jajko
·
Opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
·
Brzoskwinia
·
5 białek
·
165g cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy, szybko zarabiamy, po czym dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy z cukrem, brzoskwinie kroimy w cienkie plastry.
Jedną połowę ciasta wałkujemy i układamy na dnie okrągłej formy o średnicy 26 centymetrów. Na ciasto wylewamy masę serową, a na wierzchu układamy brzoskwinie. Całość przykrywamy ubitymi białkami, a na samą górę sypiemy pokruszoną drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 40-45 minut.
0 komentarze: