Sernik z brzoskwiniami

18:26 Unknown 0 Comments



Jeśli poszukujecie przepisu na "szybki, łatwy w przygotowaniu, ale dobry sernik" - jesteście w odpowiednim miejscu, bo właśnie taki sernik chciałabym dzisiaj przedstawić. Pyszna serowa masa na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń pod kruszonką... Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że smakuje naprawdę niesamowicie? 

Składniki, których będziemy potrzebować:

Na kruche ciasto:
·        3 szklanki (ok.500g) mąki
·        3 łyżeczki (ok.10g) proszku do pieczenia
·        3 łyżki (ok.40g) cukru
·        Kostka margaryny
·        5 żółtek
·        Szczypta soli

Na masę serową:
·        700g sera (dwu/trzykrotnie mielonego)
·        1/2 szklanki (ok.110g) cukru
·        ½ kostki margaryny
·        Jajko
·        Opakowanie budyniu waniliowego

Dodatkowo:
·        Brzoskwinia
·        5 białek
·        165g cukru

      Przygotowanie:
      Składniki na ciasto łączymy, szybko zarabiamy, po czym dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy z cukrem, brzoskwinie kroimy w cienkie plastry.

      Jedną połowę ciasta wałkujemy i układamy na dnie okrągłej formy o średnicy 26 centymetrów. Na ciasto wylewamy masę serową, a na wierzchu układamy brzoskwinie. Całość przykrywamy ubitymi białkami, a na samą górę sypiemy pokruszoną drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 40-45 minut.




0 komentarze: